De kracht van persoonlijk contact

De kracht van persoonlijk contact

Al jaren horen we het: de robot gaat ons werk overnemen. En al jaren kom ik op congressen en bijeenkomsten waarbij het steeds meer gaat over “big data, Artificial Intelligence, robotisering  etc. En ja zeker, deze ontwikkelingen zijn er en nemen een belangrijke rol in in ons vak. En als er iemand is van het meten is weten” ben ik het wel.  Al had ik 12,5 jaar geleden toen wij startten met Captiva ook niet gedacht dat het zo snel zou gaan. Maar de reden destijds om met een eigen werving en selectie bureau te starten was vooral vanuit de gedachte dat het allemaal wat persoonlijker kon.

Niks nieuws, niks geks ook zou je zeggen. Het is en blijft mensen werk wat we doen. Maar toch, het blijft bijzonder hoe vaak wij reacties krijgen als we mensen een afwijzing sturen met een uitleg waarom. Men is al verbaasd dat ze überhaupt een reactie krijgen. Serieus? Denk ik dan.  Gaan we hier echt naar toe? Ik wil het niet en kan het ook niet. Ja, we gebruiken social media, ja we zetten technologie in om mensen te vinden. We moeten wel. Maar zodra er contact is met een kandidaat dan is het toch niet zo vreemd om persoonlijk contact te onderhouden met mensen? Al is het maar om te kunnen inschatten wie bij welk bedrijf past. Het gaat toch om een belangrijk deel van je leven.

En al vind je als bureau niet de juiste match: het onderhouden van contact is en blijft volgens mij het allerbelangrijkste in ons werk. En dat blijkt ook wel. In ons vak praten we over plaatsingen: ofwel de match.  25% van onze plaatsingen zijn kandidaten die we al langer kennen, eerder hebben bemiddeld of die we “via via” krijgen. En wat dan zo leuk is, is de hoeveelheid kaarten, bloemetjes, chocolaatjes etc. die we toe gestuurd krijgen. 

Die erkenning daar doe je het voor. Daar ga je elke dag weer voor naar kantoor. Daar kan geen robot tegen op!

Tanja Spiegel

<!-- Insert your title here -->
Captiva gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Captiva gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.