Interview Joris Hemmes: warme digitale onboarding van Octas

Interview Joris Hemmes: warme digitale onboarding van Octas

Na het interessante interview van vorige week van Bart Jansen is deze week de beurt aan Joris Hemmes. Na een succesvolle bemiddeling van Captiva is tijdens de coronacrisis Joris Hemmes gestart als Recruiter bij Octas.​ Hoe heeft Joris deze eerste periode ervaren?

Beginnen aan een nieuwe baan is al een spannende periode, en dan begin je je nieuwe baan in de uitzonderlijke Corona periode! De arbeidsmarkt stond van de één op de andere dag op zijn kop en de flexibiliteit van eenieder werd op de proef gesteld. Ondanks veel vervelend nieuws zijn er gelukkig ook veel mensen gestart aan een nieuwe, mooie uitdaging! Maar hoe ging dat in zijn werk? Geen kennismakingsronde op kantoor, onboarding of warm ‘live’ welkom. Misschien ook een extra onzekere periode, want hoe goed kan je jezelf laten zien? Of hoe erg wordt ‘jouw’ branche geraakt?

De eerste week
Mijn eerste week was onwerkelijk qua setting en zeker anders dan ik eerder had meegemaakt. Mijn eerste werkdag was op een woensdag. Op dinsdag kwam onze Office Manager langs met mijn laptop, telefoon en aanvullende documenten en instructies, samen met een welkomstpakket van Octas. Ik ontving op 1,5 meter voor mijn huis de instructies voor mijn eerste werkdag, de dag erna.
 
Onboarding
Die eerste dag was echt wennen... Ik startte op met mijn koffie en ontbijt, om daarna weer naar boven te lopen naar mijn "werk". Als een eerste dag, maar dan thuis...
Ik kreeg een compilatievideo toegestuurd met een welkomstboodschap van mijn nieuwe collega’s die allemaal iets persoonlijks hadden opgenomen. Dit heb ik als super attent en persoonlijk ervaren. Ik voelde mij hierdoor direct verbonden en welkom! Daarna had ik een uitgebreide kennismaking via videobellen en werd er zelfs een lunch thuis bezorgd (omdat er op kantoor altijd samen goed geluncht wordt)! Kortom, een enorm welkom gevoel ondanks dat ik de meeste collega’s nog niet gezien had. De week werd afgesloten met een video call met de gehele (interne) staf, met een kennismaking en met een persoonlijke pitch door mij, maar ook een gezamenlijke pubquiz en thuisborrel.

Ik ontving een inwerkschema van 3 weken inclusief een digitale speurtocht voor de eerste dag en een DNA sessie met de directie. Meerdere trainingen heb ik online gevolgd en daarnaast ben ik al vrijwel direct aan de slag gegaan en werd ik meegenomen door mijn directe collega in de werkzaamheden. Intensief, gevarieerd en heel leuk om zo direct samen te werken, zonder elkaar ontmoet te hebben.

Ervaringen
De afgelopen periode was echt een eyeopener voor mij om de mogelijkheden te zien rondom thuiswerken. Ook was het een hele nieuwe ervaring om persoonlijk contacten te leggen via de digitale snelweg. En ik moet zeker Octas een compliment geven dat ze je zo een warm welkom kunnen geven, zonder je collega's fysiek te ontmoeten.

Wat ik minder positief vond aan afgelopen periode is dat communicatie op afstand in sommige situaties toch moeilijker is. Sommige zaken vragen om groepsoverleg of de korte lijnen van samen op kantoor zitten.

Learnings
De lessen die ik heb geleerd voor de toekomst is dat voor mij thuiswerken nu een reële optie is, waar het vroeger echt een noodzakelijk kwaad was. Ik denk dat thuiswerken zeker een bijdrage kan leveren aan je "work-life balance" en een duurzamere reistijd, of eigenlijk het gebrek daar aan. Met de juiste aanpak kan je ook digitaal met mensen een echte band opbouwen en elkaar versterken. 

Mijn tip voor onboarding in deze tijden is: maak het persoonlijk en zo veel mogelijk met dezelfde elementen als "op kantoor". De zaken die jouw organisatie onderscheiden zijn ook te vertalen naar een digitale versie.
 

<!-- Insert your title here -->
Captiva gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Captiva gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.